En dag på Magelungarna

Våra dagar styrs i hög grad av de projekt som är på gång bland barnen. Det är frågorna som barnen vill undersöka som är kärnan i vår verksamhet. Vår barngrupp består av barn mellan ett till sex år och det är naturligt att vi delar upp oss i mindre grupper så ofta som möjligt.

Hos oss har vi föräldraaktiv inskolning. Det innebär att föräldrarna är med hela dagen den första tiden. Barnen får möjlighet att lära känna oss, sina nya vänner och miljön utan att sakna tryggheten i föräldrarna. Efter tre till fyra dagar kan barnet vara hos oss utan sina föräldrar. Det ger föräldrar mycket god insyn i vår verksamhet. De lär känna de andra föräldrarna och barnen.

De yngsta barnen har mycket att upptäcka. De möter nya barn och vuxna som de inte känner, de möter en helt ny miljö och många nya aktiviteter som innebär möten med nya material. Detta är en ny och spännande resa för de yngsta barnen och vi tycker det är viktigt att det får ta tid.

Den pedagogiska miljön är mycket viktig för vilka möjligheter barnen har till utforskande och lek. Vi vill att vår pedagogiska miljö ska uppmuntra barnen att ta för sig av material och kunna klara av detta själva. Vi har delat in rummen i tydliga stationer så att det blir lätt att ha översikt över vad som erbjuds att jobba med och att det underlättar för barnen att veta var de hittar saker. Vi vill att det ska finnas möjlighet för barnen att arbeta med projekt även om det inte är organiserat tid av pedagogerna. Det ska finnas material och inspiration till detta i den pedagogiska miljön. Ateljén är stor och ljus och är centrum i huset.

Vi är ute varje dag. Vi har en fin trädgårdsgård där det finns många möjligheter att leka och utforska. Det finns ett staffli att måla vid, en vattenstation och en bygglek förutom all annan lek som gården bjuder in till. Vår förskola ligger nära skog och sjön Magelungen och detta utnyttjar vi ofta.

Kommentarer inaktiverade.